Европейският парламент подкрепи стратегията „От фермата до трапезата“

Втора победна стъпка за европейската гражданска инициатива „Да спасим пчелите и фермерите“ бе осъществена през тази седмица. Добри новини и за всички европейски граждани, искащи „зелена“ реформа в селското стопанство и производството на храни. Въпреки опасенията за сериозно влияние от браншови организации, индустриалните земеделци и производители на пестициди, представителите на Европейския парламент изразиха своята подкрепа за плана на ЕС да направи производството на храни по-устойчиво и природосъобразно. На гласуване, проведено във вторник, 19.10, мнозинството от евродепутатите подкрепиха стратегията „От фермата до трапезата“, стремяща се да наложи по-зелени селскостопански практики до 2030 г.

Гласуваният доклад призовава Брюксел да наложи обвързващи правни цели към държавите за намаляване на употребата на пестициди, торове и животински антибиотици в селското стопанство и изисква да се направи изрична връзка между Зелената сделка и Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Такова е и желанието на над 1 млн. и двеста хиляди европейки граждани, подписали се под исканията на „Да спасим пчелите и фермерите“, които бяха входирани също за разглеждане от Европейския парламент и Европейската комисия по-рано този месец.

Според информация на изданието „Politico”,  по време на първоначалния кръг на гласуване за формулировката на документа някои от резултатите са били доста близки. Много представители на Европейската народна партия гласуваха за спорни промени – например, премахване на искането за задължителни етикети за хранителните вещества в храните или изтриване на обвързващите цели за намаляване на агрохимикалите. Въпреки това обаче мнозинството от ЕП категорично отхвърли всякакви усилия за промяна на доклада, с изключение на едно изменение, призоваващо Европейската комисия да извърши „стабилни, научни предварителни оценки на въздействието“ върху всички предстоящи правни предложения.